Nyheter

Bidrag på £100K från Innovate UK för utveckling av nya material för flygsektorn

2023-12-12

Nexam Chemical har blivit utvalt som en nyckelpartner i projektet ”TAPE Extreme”, finansierat av Innovate UK, inriktat på utvecklingen av avancerade temperaturbeständiga kompositer för den brittiska flygsektonr. Nexam Chemical tillför kompetenser inom kemi, polymerer och resiner till ett konsortium, och har beviljats ett bidrag om £100K med målsättningen att utveckla nya material som kan ersätta metaller i jetmotorer.

Nexam Chemical St. Andrews har, tillsammans med partner från olika delar av värdekedkan, blivit utvalt som nyckelpartner i projektet, benämnt “Advanced Thermoformable Cross-linking Resin Unidirectional Tapes”, bestående av ett konsortium av kommersiella spelare inom kompositer och flygindustrin, i samabrete med University of Sheffield. Nexam Chemicals del av bidraget är £100K, som primärt kommer att användas för aktiviteter inom R&D.

Projektets huvudsakliga målsättning är att driva på ersättning av metaller som titan och andra legeringar med nya temperaturbeständiga kompositmaterial i jetmotorer, för att möjliggöra lättare komponenter och därmed bränslebesparingar. Teknologin är i första hand avsedd för civila flygapplikationer, där också den största kommersiella potentialen ligger. Projektet är en del av Innovate UK, som strävar efter att stärka den lokala brittiska flygindistrin, och stöttar lokala OEM:er, såsom Boeing, Rolls-Royce och GKN.

“Nexam Chemical St. Andrews har valts ut att delta i projektet baserat på våra kompetenser inom kemi för hårdplastpolymerer, där vår målsättning är att utveckla så kallad torr ”unidirectional tape”, d v s utan lösningsmedel. Det är ett erkännande av vår marknadsledeande position och tekniska expertis inom design och syntes av polyimideresiner och så kallade ”end-cappers” för polyimide”, säger Christer Svanberg, CTO på Nexam Chemical.

“Nexam Chemical har redan en stabil grund inom högtemperaturkompositer i USA, primärt inriktade på militära applikationer. Vi är därför mycket glada över att bli utvalda att delta i det här projektet, som kan bidra till att driva utveckligen mot mer högtemperaturkompositer i UK och i synnerhet inom civilt flyg.”, säger Ronnie Törnqvist, CEO på Nexam Chemical.

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF