Nyheter

Nexam Chemical får banbrytande patent inom återvinning – Metoden ökar användningen av återvunnen polypropen

2023-07-18

Nasdaq First North-listade Nexam Chemical – som uppfinner, utvecklar, producerar och säljer tillsatser till plastindustrin i hela världen – har fått det första patentet inom Reactive Recycling™-teknologin. Patentet omfattar en metod som gör det möjligt att bättre kunna återvinna och därmed öka användningen av återvunnen polypropen. Metoden fungerar utmärkt för mekanisk återvinning och kommer minska användningen av jungfrulig plast i tillverkning av nya produkter.

Med hjälp av reaktiv kemi kan nu Nexam Chemical förbättra processegenskaperna hos återvunnen polypropen, en av de vanligaste platserna både förpackningar och tekniska produkter som exempelvis glasspaket, cykelhjälmar, bilkomponenter och resväskor. Patentet gäller Sverige och processen för motsvarande patentskydd i andra länder pågår.

”Det är ett viktigt steg mot en mer cirkulär ekonomi och öppnar helt nya marknadsområden för oss. Patentet bevisar vår innovationsförmåga att hela tiden utveckla nya lösningar för att tillverkningsindustrin ska kunna förbättra sin hållbarhet”, säger Christer Svanberg, Chief Technology Officer på Nexam Chemical och fortsätter:

”Det är också en viktig milstolpe eftersom det första patentet inom Reactive Recycle-teknologin som gör det möjligt att använda återvunnen polypropen i mer avancerade tillämpningar och/eller öka andelen återvunnen plast i en mängd olika komponenter än som tidigare varit möjligt.”

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF