Nyheter

Milstolpe - Ny order inom PET-återvinning sparar 1250 ton CO2

2023-09-13

Ett innovativt återvinningsföretag i Spanien har utvecklat ett sätt att tillämpa Nexams unika Reactive Recycling-teknik för att möjliggöra cirkulär återvinning från matförpackningar till nya matförpackningar, med material som annars skulle förbrännas eller deponeras.

Samarbetet inleddes tidigare i år och har snabbt genomgått kommersiella diskussioner och inledande försök. Denna första fullskaliga produktionsorder kommer att uppgradera 750 ton återvunnen PET till nytt uppgraderat råmaterial för ny produktion av matförpackningar. Detta material skulle annars ha förbränts eller på annat sätt tagits bort från återvinningskretsen och därmed sparas cirka 1250 ton CO2e. Traditionellt återvinns mestadels flaskor gjorda av PET, medan matförpackningar för närvarande inte återvinns i samma utsträckning.

“Detta är ett nytt spännande applikationsområde, där vi ser en stor potential med fler och fler företag som återvinner andra källor av PET än bara flaskor.” säger Ronnie Törnqvist, vd för Nexam Chemical.

“Detta är den första ordern till ett PET-återvinningsföretag, en aktör uppströms i rPET-värdekedjan jämfört med vår nuvarande kundbas. Trots den relativt ringa orderstorleken på 0,5 MSEK så är både den positiva miljöpåverkan och den framtida affärspotentialen betydande.” säger Henrik Bernquist, Affärschef Återvinning.

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF