Nyheter

Nexam Chemical får ännu ett patent inom återvinning – Skapar nya möjligheter att återvinna polyeten

2023-08-15

Nasdaq First North-listade Nexam Chemical – som uppfinner, utvecklar, producerar och säljer tillsatser till plastindustrin i hela världen – har fått besked att European Patent Office kommer godkänna ett andra viktigt patentet inom Reactive Recycling™-teknologin. Detta kompletterar patentet från i juli i år, gällande tillsatser för att återvinna polypropen, med motsvarande teknologi applicerat på polyeten. Patentet omfattar en metod som gör det möjligt att bättre kunna återvinna och därmed öka användningen av återvunnen polyeten. Metoden fungerar utmärkt för mekanisk återvinning och kommer minska användningen av jungfrulig plast i tillverkning av nya produkter.

Med hjälp av reaktiv kemi kan nu Nexam Chemical förbättra processegenskaperna även hos återvunnen polyeten, den mest förekommande plasten i världen. Polyeten används inom både förpackningar och tekniska produkter som exempelvis plastpåsar, jordbruksfilm, vätskebehållare, mjuka och hårda matförpackningar, elkablar och ledningsrör.

”Nexam bryter återigen ny mark och breddar användningsområdet för Reactive Recycling och bidrar därmed till mer hållbara lösningar” säger Christer Svanberg, Chief Technology Officer på Nexam Chemical och fortsätter:

”Tillsammans med Nexams övriga portfölj av lösningar för återvinning av plaster, innebär metoden att även de största återvinningsströmmarna kan användas i fler produkter än vad som varit möjligt tidigare.”

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF