Nyheter

Nexam Chemical vässar strategin och utökar besparingsprogrammet

2023-09-05

Nasdaq First North-listade Nexam Chemical – ett cleantechbolag som uppfinner, utvecklar, tillverkar och säljer additiver till den globala plastindustrin – har tidigare meddelat att en strategisk översyn av verksamheten kommer att genomföras, som del av förändringar i ledningen tidigare i år.  Den strategiska översynen är nu avslutad, och som en del av översynen genomförs en andra fas av bolagets redan påbörjade besparingsprogram. Tillsammans med en ny, vässad kommersiell strategi, är Nexam nu väl positionerade för en återgång till lönsam tillväxt.

Presentation:

Nexam Chemical kommer att presentera en mer detaljerad genomgång av besparingsprogrammet, och den kommersiella strategin, den 8:e september kl. 14.30. Presentationen kommer att hållas på engelska via följande länk: https://vimeo.com/event/3682486. Tillfälle för press, analytiker och aktieägare att ställa frågor kommer att ges i slutet av presentationen.

Som del av den tidigare meddelade strategiska översynen av verksamheten har Nexam Chemical utökat det pågående besparingsprogrammet. Det utökade programmet tillför ytterligare 8 MSEK i årliga besparingar, utöver det tidigare programmet som meddelades i januari 2023 som bestod av 5 MSEK i årliga besparingar. Det första besparingsprogrammet är nu helt implementerat, och full finansiell effekt har uppnåtts sedan augusti 2023, medan det andra programmet gradvis kommer att reducera kostnaderna under andra halvan av 2023, med full årlig effekt om 13 MSEK för båda programmeni i början av 2024. Besparingsprogrammen spänner över alla delar av verksamheten, med specifikt fokus på neddragning av overheadkostnader för personal, externa tjänster och konsulter, samt utökad extern finansiering av R&D och tekniska produktrationaliseringar. Båda programmen har tagits fram med särskild hänsyn till att bibehålla förmågan inom försäljning och innovation.

“Nexam Chemical har en solid underliggande verksamhet, med en betydande andel återkommande försäljning till stora industriella kunder och en unik potential att fundamentalt förändra framtiden för den globala plastindustrin genom en portfölj av – i hög grad patenterade – additiv. Additiven förbättrar egenskaper hos material, möjliggör en högre tekniknivå, ökad återvinning och förädling av återvunnen råvara”, säger Ronnie Törnqvist, VD för Nexam Chemical och förtsätter:

“Den strategiska översyn vi har genomfört under mina första 100 dagar som VD, och det utökade besparingsprogram vi nu genomför som den del av den, kommer att placera Nexam i en posiiton att vara lönsamma även när marknaden är svagare. Detta är en nödvändig bas för en återgång till lönsam tillväxt över de närmaste kvartalen och kunna börja realisera en del av den mycket stora marknadspotentialen”, säger Ronnie Törnqvist.

Besparingsprogrammet, i kombination med den investering som gjorts i produktionsanläggningen vid bolagets huvudkontor i Lomma, som medger en högre andel egen produktion, stöder en fortsatt förbättring av bruttomarginalen. Detta, i kombination med besparingsprogrammet, skapar förutsättningar för lönsam tillväxt.

“Det utökade besparingsprogrammet, de nu slutförda investeringarna i produktionsanläggningen och den förbättring i bruttomarginal det genererar, har markant sänkt vår break-even-nivå. Vi har också en möjlighet att minska kapitalbindningen i färdigvaror och råmaterial och förväntar oss ett positivt kassaflöde från rörelsen under kommande månader. Detta, i kombination med vår existerande kreditlina om 20 MSEK, innebär att vi är väl positionerade för att växa lönsamt från den här tidpunkten och framåt”, säger Marcus Nyberg, CFO för Nexam Chemical.

Den strategiska översynen har, utöver det utökade besparingsprgrammet, därutöver resulterat i en vässad kommesiell strategi, med specfikt fokus på att:

    Utnyttja kraften i Nexams unika förmågor och teknologier för att driva marknaden tillsammans med samtliga globala nyckelspelare inom PET-skum, såväl befintliga som nya kunder.
    Bygga vidare på Nexams breda marknadsnärvaro inom marknaden för additiver i  Skandinavien och Östeuropa, med särskilt fokus på förpackningslösningar för återvunna plaster
    Bibehålla och stötta den unika positionen inom den stadigt växande och högst specialiserade  marknaden för högtemperaturplaster och -kompositer, med till största delen kundfinansierade initiativ inom R&D
    Utveckla marknaden baserat på uppgradering av återvunna plaster genom en kombination av Nexams unika koncept ”Reactive Recycling”, en växande global kundportfölj, det genomgående höga intresset för våra lösningar, patenterade teknologier och breda kunskap att applicera på de största volymerna inom plastmaterial. De nyligen påbörjade produktionstillämpningarna inom återvinning av PET, PE och PP, såväl som Nexams nyligen tillkännagjorda patent (som täcker 50% av all jungfrulig plast) har triggat ett enormt globalt intresse inom industrin och den adresserbara marknaden är närmast obegränsad. Huvudfokus i nuläget är att omvandla projekten till löpande affärer och att kopiera de framgångarna till nytta för fler kunder och samhället i stort.

“Jag är mycket nöjd med det arbete som både styrelse och ledning har genomfört med såväl den strategiska översynen som det utökade besparingsprogrammet, som tillsammans kommer att resultera i ett mer kundorienterat, slimmat och mer tillväxtorienterat bolag. Jag är övertygad om att vi kommer att börja se resultaten av denna tydliga turn-around redan de kommande kvartalen”, säger Cecilia Jinert Johansson, styrelseordförande för Nexam Chemical.

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF