Nyheter

Nexam i återvinningsprojekt med Chalmers tekniska högskola – Ska underlätta tillväxten av cirkulär plastindustri

2023-06-07

Nasdaq First North-listade Nexam Chemical – som uppfinner, utvecklar, producerar och säljer tillsatser till plastindustrin i hela världen har tillsammans med Chalmers tekniska högskola fått beviljat ett bidrag från Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability (WISE), för en industridoktorand. Bidraget är på cirka 2,5 MSEK under en fyraårsperiod.

Projektet fokuserar på polymerkemi hos återvunna polymerer och målet är att öka värdet på återvunna material genom att möjliggöra en mer högkvalitativ användning. Det behövs både för att möta konsumenternas ökade krav på hållbara och bra produkter och samhällets högt satta mål vad gäller andelen plast som ska återanvändas.

”Projektet är ett viktigt steg för oss där vi fortsätter utveckla Reactive Recycling i samarbete med spetskompetens på Chalmers. Projektet ska hjälpa oss att bli ännu bättre på att förstå de tekniska utmaningarna som finns med den återvunna plasten och förfina våra produkter så att fler kan producera nya produkter av återvunnen plast”, säger Christer Svanberg, Chief Technology Officer på Nexam Chemical och fortsätter:

”Vi är stolta över att få detta prestigefulla projekt i stark nationell konkurrens och välkomnar samarbetet med Chalmers.”

Projektet kommer bedrivas i samarbete med Christian Müller, professor vid Kemi och kemiteknik, och       Giada Lo Re, biträdande professor vid Industri- och materialvetenskap, på Chalmers tekniska högskola. Doktoranden Amin Keivanshokouh, som idag jobbar med teknisk utveckling på Nexams innovationscenter, kommer att dela sin tid mellan Nexam och Chalmers tekniska högskola. 

”För att underlätta tillväxten av en verkligt cirkulär plastindustri måste forskarutbildning och utveckling av ny teknik för polymeråtervinning gå hand i hand. Jag är exalterad över möjligheten att kombinera båda, och jag ser fram emot att arbeta nära Nexam Chemical”, säger Christian Müller, professor Polymer Science.

För mer information, kontakta:

Ronnie Törnqvist, VD, +46-706 25 41 85, ronnie.tornqvist@nexamchemical.com 

Ladda ner som PDF